Vind de beste stratenmaker!
Legverbanden
Wanneer u bestrating laat aanleggen heeft u keuze uit vele verschillende legverbanden. Er is altijd één die aansluit bij uw wensen en die past bij uw tuin een woning. Op deze pagina leest u alles over de verschillende legverbanden, zoals het wildverband, blokverband of elleboogverband. Ook leest u welk legverband in welke situatie het best gekozen kan worden.
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
Kies uw bestrater bewust en vergelijk eerst offertes van specialisten uit de buurt. Zo vindt u altijd de vakman die bij uw wensen en budget past. Bovendien weet u zeker dat u niet te veel betaalt. De offerteservice is geheel gratis en vrijblijvend!
- 10. Enkel/dubbel visgraatverband
- 11. Waaierverband
- 12. Keperverband
- 13. Wildverband
- 14. Molenwiekverband
- 15. Spiraalverband
- 16. Steensverband
- 17. Romaans verband
- 18. Besparen? Gratis offertes vergelijken!
Diverse soorten legverbanden
Bij het leggen van bestrating heeft u, naast de keuze voor de straatstenen, ook de keuze uit diverse legverbanden. Met het legverband doelen wij op de manier waarop de stratenmaker de klinkerstenen legt. Dit kan rechttoe rechtaan, zoals het vaak gebeurt bij standaard betonbestrating, maar u kunt er ook een patroon in laten leggen. Of kies voor een wildverband om het natuurlijke karakter van uw tuin te vergroten. Naast het wildverband is het uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor een dubbel visgraatverband, een circelverband of zelfs waaierverband. Dit geeft uw terras een uniek karakter, waardoor u nog meer plezier van uw tuin heeft.
Waarmee rekening houden bij keuze legverband?
Hoewel er veel keuzes in verschillende legverbanden zijn, is niet ieder verband geschikt voor iedere situatie. Voor een oprit is een stevig legverband nodig, omdat de belasting van een oprit veel zwaarder is dan die van een terras in de achtertuin. Daarnaast geeft ieder verband een andere uitstraling, waarmee u de juiste sfeer creëert. Hieronder leest u meer over de factoren die van invloed zijn op uw keuze voor een legpatroon.
1. Type bestrating
Afhankelijk van de stenen of tegels die u kiest, heeft u keuze uit verschillende legverbanden. Kiest u voor klinkerstenen? Dan zijn er veel mogelijkheden, zoals het elleboogverband of een strak halfsteensverband. Met deze stenen is het ook mogelijk om ronde vormen te maken, voor bijvoorbeeld een sierlijk terras. Wilt u liever een speels karakter? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van het wildverband. Dit verband is geschikt voor bijvoorbeeld een terras. U herkent het aan de stenen die allemaal een andere grootte hebben.
Video: Diverse soorten legverbanden
Alle verschillende soorten legverbanden komen terug in de video!
2. Legverband passend bij omgeving?
Omdat ieder legverband een andere uitstraling heeft, is het belangrijk om te kijken wat goed bij uw woning en tuin past. Heeft uw woning een klassieke uitstraling? Dan is het halfsteensverband of een dubbel elleboogverband een goede keuze. Wilt u liever een landelijke uitstraling?Kijk dan eens naar de mogelijkheden van het wildverband.
Welk straatwerk past bij een moderne tuin? Bij strakke tuinen wordt vaak gekozen voor het vierkante dubbele strek verband of het half-steensverband, waardoor strakke lijnen ontstaan. Het visgraatverband en elleboogverband kunnen tevens diagonaal gelegd worden, waardoor er weer een andere uitstraling ontstaat.
3. Doeleinde van legverband
Niet alle legverbanden zijn geschikt voor iedere situatie. U kunt zich voorstellen dat een oprit veel zwaarder belast wordt dan bijvoorbeeld een tuinpad. Een oprit moet stevig genoeg zijn om niet te verzakken door rijdende auto’s. Welk legverband is geschikt voor een oprit? Het visgraatverband of elleboogverband is zeer geschikt voor een oprit. De stenen haken namelijk in elkaar, waardoor ze niet verzakken of scheef gaan liggen. Voor een tuinpad op terras heeft u meer keuze uit verschillende verbanden, omdat de stevigheid daar minder belangrijk is.
Blokverband
Een vorm van legverbanden is een blokverband. Een blokverband wordt gemaakt door meerdere tegels of klinkers te gebruiken om een blok te vormen, vandaar de naam blokverband. Tussen de blokken van het blokverband lopen de horizontale en verticale voegen vaak in elkaars verlengde, waardoor het geen wildverband is. Legverbanden zoals een blokverband kan op verschillende manieren tot stand komen.
Elleboogverband
Het elleboogverband is een vorm van legverbanden waarbij wij de tegels of klinkerstenen horizontaal en verticaal leggen. Het bestraten gebeurt op een wisselende manier, waardoor een motief ontstaat in de vorm van een elleboog, vandaar de naam elleboogverband. Een elleboogverband wordt voor zowel muren als bestrating gebruikt en is vaak strak, in tegenstelling tot een wildverband. Het elleboogverband is één van de populairste legpatronen bij tuinbestrating.
Dubbel elleboogverband
Het dubbel elleboogverband lijkt veel op het standaard elleboogverband. Het verschil zit hem in dat er niet één, maar twee stenen naast elkaar gelegd worden. Er worden steeds twee stenen wisselend horizontaal of verticaal neergelegd. Dit bestratingsverband kan zowel recht als diagonaal gelegd worden en is ook geschikt als opritbestrating. Zo creëert u precies de uitstraling die u graag wilt!
Halfsteensverband
Een halfsteensverband is een populaire vorm van tuinbestrating. Bij een halfsteensverband leggen wij de klinkers zo dat deze elke keer een halve steen verspringen. Zo wordt er iedere keer een verband gelegd met de helft van een steen, oftewel een halfsteensverband. Bestrating met een halfsteensverband voeren wij graag voor u uit, met klinkers of tegels naar uw keuze.
Cirkelverband
Een andere en vooral niet rechte vorm van bestrating is een cirkelverband. Bij een cirkelverband begint men vaak met bestraten in het midden, om hier vervolgens in een rondje omheen te leggen met bijvoorbeeld klinkers. Zo gaat de tuinbestrating met een cirkelverband door, totdat het gewenste oppervlakte is bereikt. Uiteindelijk vormt zich een cirkel, daarom ook de naam cirkelverband.
Diagonaalverband
Bij het diagonaalverband bestraten wij of onze specialist diagonaal, zoals de naam diagonaalverband ook al zegt. Een diagonaalverband staat vaak net wat speelser dan andere legverbanden. Bestrating met een wildverband staat vaak ook speels, maar een diagonaalverband is dan weer wat strakker. Bij het leggen met klinkers is een diagonaalverband één van de populairdere legpatronen.
Klezoorverband
Een variant op de bestrating met een halfsteensverband is het klezoorverband. Bij een klezoorverband is de verspringing geen halve steen, maar een klezoor, een kwart van een metselsteen. Het klezoorverband wordt dus voornamelijk bij muren gebruikt, maar u kunt ook kiezen voor het klezoorverband in uw tuin. Het klezoorverband leggen wij met klinkers of tegels naar uw keuze.Onze specialisten in tuinbestrating leggen klinkers voor u en bestraten met legverbanden die u mooi vindt, zoals een wildverband, een blokverband of elleboogverband. Wij staan voor u klaar!
Enkel/dubbel visgraatverband
Het visgraatverband is in principe dezelfde manier van bestraten als bij een elleboogverband. Voor de bestrating met een visgraatverband heeft u de keuze uit een enkel of dubbel visgraatverband. Ook voor een dubbel visgraatverband heeft u de keuze uit klinkers of andere tegels. U schakelt gemakkelijk een stratenmaker in voor het leggen van een dubbel visgraatverband of sierbestrating.
Waaierverband
Een wat sierlijkere vorm van bestrating bereikt u met een waaierverband. Bij een waaierverband bestraten wij vaak met andere tegels dan klinkers. Zo worden voor een waaierverband vaak kleinere, vierkante tegels gebruikt. Onze stratenmaker zorgt vaak voor legpatronen bij een waaierverband of andere legverbanden, zodat het leggen van de klinkers of andere tegels gemakkelijker wordt.
Keperverband
Een andere bekende vorm van tuinbestrating en vorm van legverbanden is een keperverband. Bij het leggen van klinkers bij een keperverband kiest u voor grote stabiliteit. De stenen worden op de kant aangesloten, diagonaal of juist recht bij een keperverband. Een keperverband is een redelijk makkelijke vorm van bestrating, maar houd rekening met het nodige hakwerk van de tegels.
Wildverband
Er zijn vele soorten legverbanden en legpatronen, maar bij de bestrating van een wildverband zijn er geen legpatronen nodig. Voor het bestraten met een wildpatroon kiest u voor de fantasie van een stratenmaker. Hij werkt niet met legpatronen voor wildverband, maar verzint zelf een bepaald patroon, waardoor er vaak een speels effect ontstaat.
Molenwiekverband
Eén van de legverbanden die goed past bij oudere woningen, is het molenwiekverband. Bij dit legverband legt de stratenmaker 4 langwerpige stenen om een vierkante steen heen. De naam is ontstaan door het uiterlijk van dit legverband. Door de vorm lijken de stenen namelijk op de wieken van een molen. Binnen dit straatwerk kunt u variëren met kleuren, wat een speels effect geeft.
Spiraalverband
Voor het straatwerk van een terras is een spiraalverband een mogelijkheid. Bij een spiraalverband leggen de stratenmakers de stenen in een draaiende beweging richting het midden. Dit geeft een ruimtelijk effect, waardoor uw terras groter lijkt dan dat het werkelijk is. Voor een optimaal effect dient u voor dit straatwerk een langwerpige steen te gebruiken.
Steensverband
Waar bij het halfsteensverband de stenen steeds ten opzichte van elkaar verpringen, liggen ze bij het steensverband recht op elkaar. Er ontstaat als het ware een raster. Het steensverband is mogelijk met rechthoekige klinkerstenen, maar ook met vierkante stenen. Ook heeft u de keuze om dit verband recht of diagonaal te laten leggen. U moet er wel rekening mee houden dat dit verband niet erg stevig is. Daarom is het niet geschikt voor bijvoorbeeld opritbestrating.
Romaans verband
Wilt u een bijzonder straatverband? Het Romaans straatverband maakt gebruik van stenen in verschillende groottes. In tegenstelling tot het wildverband zit er wel degelijk een patroon in. De bestrating krijgt met het Romaans verband de rustieke en unieke uitstraling van een kasteelvloer. Wilt u liever een strakke look? Dit legverband is ook mogelijk met keramische tegels, waar mee u een eigentijdse look krijgt.
Besparen? Gratis offertes vergelijken?
Wilt u uw straatwerk vervangen of een terras laten aanleggen? Met een bijzonder legverband, zoals het wildverband, geeft u uw voor- of achtertuin een uniek karakter! Een vakkundige stratenmaker zorgt ervoor dat de tuinbestrating strak ligt en niet verzakt. Weet u niet welk verband het best in uw tuin past? Een specialist voorziet u graag van deskundig en persoonlijk advies.
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
U ontvangt snel een aantal kosteloze en vrijblijvende offertes die u thuis op uw gemak met elkaar vergelijkt. Zo ziet u snel welke stratenmaker het beste aanbod heeft. Zo krijgt u altijd de beste service voor de laagste prijs!